"Дотук се стигна единствено и само заради руските действия", заяви шведската външна министърка Ан Линде

Съветът на Европа, най-важният орган на континента в областта на правата на човека, предприе безпрецедентния ход да изключи Русия заради нахлуването и войната ѝ в Украйна, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Четиридесет и седем членният Комитет на министрите на организацията обяви, че "от днес Русия престава да бъде член на Съвета на Европа".

ПАСЕ: Русия не може повече да бъде член на Организацията

След като беше съобщено решението, последва изключително символен акт, при който служители на съвета излязоха пред централата на организацията в Страсбург и свалиха рускота знаме, внимателно прегъвайки трибагреника, преди да бъде отнесен. Въпреки помпозността това беше безцеремонно прекратяване на 26-годишно членство в организацията, отбелязва Асошиейтед прес. Но според мнозина то е било напълно заслужено.

"Дотук се стигна единствено и само заради руските действия", заяви шведската външна министърка Ан Линде. "Искрено се надяваме Русия един ден да се върне към идеалите на мира и демокрацията и да възстанови членството си."

По-рано през седмицата парламентарната асамблея на организацията инициира процеса на изключване и гласува единодушно Русия да бъде изгонена.

Първи разговор САЩ-Русия на високо ниво от началото на инвазията в Украйна

Днес руският външен министър Сергей Лавров каза, че страната му така или иначе е щяла да напусне този орган. В интервю за руския телевизионен канал РБК той обвини страните от НАТО и ЕС, че са "злоупотребили с мнозинството си в съвета, превръщайки го в крайна сметка в средство за антируска политика". Украйна също членува в Съвета на Европа.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба веднага приветства решението и написа в Туитър, че "Русия няма място в европейските органи, защото води варварска агресивна война срещу Украйна и е извършила множество военни престъпления". 

Не е ясно каква е била степента на подкрепа за изключването, тъй като Комитетът на министрите е постигнал "консенсус" при закрити врата, което прави невъзможно да се направи пълна разбивка на гласовете.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.