Личното поведение на руския посланик уронва достойнството на българската държава, категоричен е бившият посланик на България в ООН

„Поведението на г-жа Митрофанова премина всякакви граници и е време тя да си тръгне. Русия нападна една близка на България страна – разбира се, че това е заплаха. Нашата надежда беше, че дадохме ясен знак на руската страна, изтегляйки за консултации нашия посланик – че Русия ще постъпи по същия начин. Няма нужда да затваряме посолството – просто ще сведем контактите до най-ниско равнище. Личното поведение на г-жа Митрофанова уронва достойнството на българската държава. Не можем да допуснем чужд посланик да се държи по този начин спрямо български държавни институции.” Така в студиото на „Здравей, България”  дипломатът и бивш посланик на България в ООН  Стефан Тафров коментира клиповете с демонстрация на ракети и унищожаване на ракетен комплекс, публикувани от руското посолство у нас.

„Аз съм много насърчен от реакцията на българското гражданско общество по отношение на кризата в Украйна. Много хора през уикенда изразиха подкрепата си. Що се отнася до ситуацията в Украйна – един месец мина от руската инвазия и може би е време да теглим чертата. Какво постигна Путин в резултат на това си безумно действие? Не постигна нищо добро за собствената си страна. Украйна завинаги ще остане извън руската сфера на влияние -  настрои украинците срещу Русия по начин, по който направи това невъзможно”, подчерта той.

По думите му вторият провал на руския президент е фактът, че не е успял да раздели Запада. „Военните неуспехи на Русия в Украйна показаха, че тя не е толкова силна и мощна. Освен това показаха, че Западът не може така лесно да бъде разединен, както се надяваше Путин. В крайна сметка може да се окаже, че Путин и Русия да се озоват на границите си с една недемилитаризирана Украйна, с една Украйна, която ще продължи да получава оръжия за защитата си. И с една по-дълга граница с НАТО, тъй като Финландия и Швеция обмислят сериозно да се присъединят към Алианса”, посочи той.

„Резултатът от действията на руската държава в Украйна е военен провали дори катастрофа. Като гледаме броя на жертвите, които обявяват и двете страни, дори да се вземат на 50 процента – това вече е катастрофа”, заяви от своя страна полковник Владимир Миленски от Атлантическия съвет на България.

Според него дори загубите да се намалят с 20 процента – това са 15 000 души, които са убити. „При този брой на жертвите, означава, че има поне 25 000 тежко ранени. Болниците в русия вече са пълни с такива хора и по улиците на Русия ще започнат да се появяват осакатени хора”, подчерта Миленски.

По думите на Тафров ще бъде тест за Путин дали ще допусне хуманитарна катастрофа в Мариупол и Чернигов.

Целия разговор гледайте във видеото.  

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.