Полша и Чехия не приемат неутралната позиция на Унгария по отношение на конфликта в Украйна

Унгария съобщи, че регионалната среща на министрите на отбраната няма да се състои, след като Полша и Чешката република отхвърлиха срещата заради позицията на Будапеща относно руското нахлуване в Украйна.

В изявление на унгарското министерство на отбраната се казва, че "личната среща на министрите на отбраната от Вишеградската четворка ще се проведе на по-късна дата". В групата участват Чехия, Унгария, Полша и Словакия, а срещата беше планирана да се проведе утре в Будапеща.

По-рано от кабинета на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак заявиха, че той няма да отиде в унгарската столица.

Министърът на отбраната на Чехия Яна Чернохова заяви миналата седмица, че няма да присъства.

"Винаги съм подкрепяла Вишеградската група и много съжалявам, че унгарските политици сега смятат евтиния руски петрол за по-важен от украинската кръв", каза тя.

Създадена в началото на 90-те години на ХХ век след посткомунистическия преход, за да защитава централноевропейските интереси, Вишеградската група през последните години се противопоставя най-активно на усилията на ЕС за преразпределяне на бежанците в рамките на 27-членния блок.

Настоящата криза обаче разкри разрив в групата. Полша и Чешката република остро критикуват Русия, докато унгарският министър-председател Виктор Орбан, който поддържа близки връзки с Русия, е по-неутрален. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС