Президентите са провели телефонен разговор днес

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха развитието на ситуацията около Украйна, включително последния кръг от руско-украинските преговори в Истанбул, в телефонен разговор във вторник, съобщиха от Кремъл. 

Отбелязва се, че разговорът е бил с особен акцент върху хуманитарните въпроси. Във връзка с това Путин подробно е информирал Макрон за мерките, предприети от руските военни за предоставяне на спешна хуманитарна помощ и осигуряване на безопасна евакуация на цивилното население, включително от Мариупол, предава ТАСС. 

„Беше подчертано, че за да се разреши тежката хуманитарна ситуация в този град, украинските бойци-националисти са длъжни да спрат да оказват съпротива и да сложат оръжие”, посочиха от Кремъл.

Путин и Макрон са коментирали и решението на Русия да поиска плащане в рубли за доставките на руски газ за Европейския съюз, пише Ройтерс.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.