Според Володимир Зеленски вече се наблюдава струпване на руски войски в Донбас

Украйна се готви за новата руска офанзива в Донбас. Според президента Володимир Зеленски вече се наблюдава струпване на руски войски там. Артилерийският обстрел на редица украински градове продължи и през изминалата нощ. В обсадения Мариупол Русия обяви, че временно ще спре огъня. Украйна заяви, че колона от автобуси се движи към града, в опит да бъдат евакуирани цивилни граждани.

„Преговорите за мир продължават, но засега това са само думи”, каза Володимир Зеленски в регулярното си изявление от Киев. „Знаем, че няма доброволно изтегляне. Това е резултат от нашата съпротива, от работата на нашите отбранителни сили. Също така виждаме, че се трупат руски войски за удар срещу Донбас. Готвим се за това”, заяви той.

Британското разузнаване: Русия продължава да обстрелва Чернигов

Според британското разузнаване част от причините за спирането на офанзивата в Северна Украйна е фактът, че руските войници не желаят да се бият и дори често отказват да изпълняват заповедите на командирите си. Това твърди шефът на службата за киберразузнаване.

„Виждаме руски войници, на които не достигат както въоръжение, така и боен дух. Те отказват да изпълняват заповеди, саботират собствената си бойна техника и дори по погрешка са свалили свой самолет. Дори съветниците на Путин да се страхуват да му опишат реалната ситуация, режимът е напълно наясно за това поведение на войниците”, заяви Джереми Флеминг - директор на Британския щаб за комуникации.

Зеленски иска помощ от Австралия за украинските градове по Черно море

Съединените щати също смятат, че Путин не получава обективна информация. Според Белия дом руският президент е подведен от военните. „Аз не съм говорител на Кремъл и не мога да кажа какво става в главата на Владимир Путин. Но мога да заявя, че имаме информация, че той се чувства подведен от руските офицери. Това е причина за непрестанно напрежение между тях. Те не са му дали реална информация колко лошо се представя армията. Причината е, че високопоставените служители са прекалено уплашени, за да му кажат истината”, каза Кейт Бедингфийл - комуникационен директор на Белия дом.

Заради войната в Украйна, Франция уволни шефа на военното разузнаване. Службата на генерал Ерик Видо докладвала, че Русия няма да нападне. Анализът му бил точно обратен на американската информация и се оказа погрешен.

Междувременно украинският президент призова още да бъдат наложени нови икономически санкции на Русия. Зеленски поиска пристанищата да бъдат затворени за руски кораби. Днес руската рубла повиши курса си почти до нивата от преди началото на войната. Русия увеличи лихвите двойно и забрани на гражданите да купуват долари и евро. Засега тези мерки успяват да спрат обезценяването на валутата.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева