Възстановяването на рублата ще е мираж през следващите години, твърди висш служител на ведомството

Руската икономика ще се свие с 10 процента под влиянието на западните санкции. Възстановяването на стойността на рублата от предвоенните й нива пък ще е мираж в следващите години. Това казва високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ пред АФП.

„Икономическите последици, пред които е изправена Русия, са тежки: висока инфлация, която ще продължи да расте, и дълбока рецесия, която само ще се задълбочава“, казва служителят, пожелал анонимност. Русия е "затънала в ъгъла, ще се превърне в затворена икономика" и няма да се справи с кризата, защото е свикнала да изнася само суровини, но да внася всякакъв вид стоки.

„Като затворена икономика Русия ще може да консумира само това, което произвежда, а това ще бъде огромен шок“, казва служителят.

Запитан за скорошното възстановяване на рублата, след като безпрецедентните санкции срещу руската Централна банка първоначално доведоха до спад на валутата, служителят каза, че това е изкуствено засилване на рублата, създадено чрез мерките на правителството.

Според служителя има достоверни съобщения за възникващ черен пазар на рубли, където дилърите плащат значително обезценен курс, отразяващ истинската стойност на валутата.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БГНЕС