Според бившия военен министър F-16 ни трябват, но и другите родове войски чакат модернизация

"Трябват ни 16 нови F-16, но нашата армия има много звена и ни е нужна една всеобхватна програма за превъоръжаване и устойчивост на отбраната, с която трябва да се заеме парламентът, по примера на работата по Плана за възстановяване, който е продължил една година", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Според него не бива да се противопоставят различните сектори, когато става дума за финансиране.

"Имаме ангажимент 2% от БВП да използваме за отбрана, преди 1989 година сме използвали от 7 до 10 процента, а сега използваме под два и това е минималното. Имаме възможност да се справим с тези 2%, защото сме част от НАТО и може да получип подкрепа с многонационални сили, със самолети", допълни той.

За него е важно средствата да са ефективно разходвани и насочвани към най-важното.

"За първи път ние сключваме договор по правилата на програмата за международни продажби на САЩ FMS, който е изключително добре издържан. Има всичките елементи, от логистика, през въоръжението, подготовката на пилотите", отбеляза бившият военен министър.

Велизар Шаламанов подчерта, че в много голяма степен забавянето на доставката на самолетите  е възможност да компенсираме много по-голямото забавяне в изграждането на инфраструктура и подготовка на пилоти, по което все още не севиждат реални действия.

Той е сигурен, че можем да си позволим изтребителите като цена.

"Всички параметри на тази сделка са подготвени под ръководството на генерал-майор Радев, като командир на ВВС, така че, какво да включва доставката и какви да са ориентировъчните цени, са неща, които са разработени от ВВС по времето, когато генерал Радев е бил командир на ВСС", припомни Велизар Шаламанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Редактор: Илиян Ушеров