Тя беше отлагана няколко пъти

Първата частна мисия до Международната космическа станция (МКС) беше изстреляна от космодрума в Кейп Канаверал, Флорида, след като няколко пъти беше отлагана, предаде Асошиейтед прес.

На борда на кораба "Дракон" на компанията "Спейс Екс" са испанско-американския астронавт Майкъл Лопес-Алегрия, американския предприемач Лари Конър, израелския предприемач и пилот Ейтан Стибе и канадския инвеститор Марк Пати. Тримата бизнесмени са платили по 55 милиона щатски долара за пътуването, настаняването и храната, която ще консумират по време на мисията.

Те ще останат на борда на МКС повече от седмица, като ще извършват научни експерименти. По план корабът им трябва да се скачи със станцията утре.  

Първоначално изстрелването на мисия беше насрочено за 3 април. След това беше отложено за 6 април.  Това е първият частен полет до МКС, организиран съвместно от компанията за космически полети "Аксиом" и американската космическа агенция НАСА. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БТА