Зам.-председателят на руския Съвет за сигурност заяви, че такова решение ще означава и край на Балтийско море без ядрени оръжия

"Списъкът на официално записаните неприятели на Русия ще се попълни, ако Швеция и Финландия станат членове на НАТО", заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

"Швеция и Финландия обсъждат възможността да се присъединят към НАТО с голяма сериозност", написа той в своя канал в Telegram.

„Самият алианс е готов да ги приеме във възможно най-кратък срок и с минимална бюрокрация. Своето „Добре дошли!” представителите на Северна Европа ш САЩ излъчват буквално от всички вестници. Просто почукайте плахо и ще ви пуснем веднага”, коментира Медведев.

„Какво означава това? Това означава, че Русия ще се сдобие с повече официално регистрирани противници”, каза още той.

Медведев подчерта, че общественото мнение в Швеция и Финландия по въпроса за членството в НАТО е разделено, въпреки „максималните усилия на домораслите пропагандатори”.

„Никой от здравомислещите хора не иска да се увеличават цените и данъците, да се засилва напрежението по границите, "Искандери", хиперзвук и кораби с ядрени оръжия буквално на една ръка разстояние от собствения им дом. Да се надяваме, че разумът на нашите северни съседи все пак ще победи. А ако не, тогава, както се казва, „той сам дойде“, заключи заместник-ръководителят на руския съвет за сигурност.

"Балтийско море без ядрени оръжия ще остане в миналото, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, заяви Медведев.

Светът ще стане по-безопасен съвсем скоро, още това лято, каза той и допълни, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на сухопътните граници на алианса с Русия ще се увеличи повече от два пъти.

„Естествено, тези граници ще трябва да бъдат укрепени”, подчертава той.

Медведев уточни, че в частност ще трябва значително да се укрепи групировката на сухопътните и противовъздушните сили и да се разположат значителни военноморски сили във Финския залив.

"В такъв случай не можем да говорим за какъвто и да е неядрен статут на Балтийско море - балансът трябва да бъде възстановен”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС