От ИТН искат ново разпределение на комисиите в парламента

В опит да изгладят поне част от противоречията, управляващите се събират на коалиционен съвет тази вечер. Една от темите, която вероятно ще бъде обсъдена, е недоволството на „Има такъв народ” от разпределението на местата в парламентарните комисии. Става въпрос за две от най-ключовите - по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Четири месеца, след като депутатите подредиха комисиите и те заработиха, от ИТН обявиха разпределението за несправедливо. Мотивът им е, че те имат 25 народни представители, партньорът им - „Демократична България”, е с 16 депутатски места, а в двете комисии формациите имат равен брой представители - по двама.

„Днес ще финализираме договорките”, каза на влизане в Министерския съвет пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева в отговор на въпрос за промяната в състава на парламентарните комисии. „Ние сме го коментирали с коалиционните партньори преди повече от месец”, уточни тя.

В петък от партията на Слави Трифонов са депозирали искане, с което да получат допълнителна позиция, за сметка на „Демократична България”. Искането е направено в деня, в който парламентът не подкрепи Любомир Каримански за шеф на БНБ.

„Това е математическо съотношение. 25 на 16 - сега забелязахме. Човек, когато започне да смята - забелязва. Не смятам, че това е натиск или извиване на ръце. Не сме тук, за да бойкотираме, но има различни форми, с които може да се постигне съгласие. Бойкотът не е единствената форма”, посочи Силви Кирилов от ИТН.

„Нека да се запознаем с това и ще решим на ниво група какво да правим”, коментира Христо Иванов от ДБ.

Една от темите, които се очаква да бъде обсъдена на срещата в Министерския съвет, е как държавата да се справи с растящите цени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.