Властите съобщиха, че взривовете са от тази сутрин

Министерството на вътрешните работи на Приднестровието, подкрепяна от Русия сепаратистка територия в бившата съветска република Молдова, съобщи, че две експлозии са били насочени към радиоцентър в близост до границата с Украйна.

"Рано сутринта на 26 април в село Маяк в Григориополски район се чуха две експлозии", се казва в изявление на вътрешното министерство на сепаратистката република.

Взривовете в 6:40 ч. и 7:05 ч. са били насочени към радиоцентъра "Маяк", разположен на около 50 км от регионалната столица Тираспол. Министерството заяви, че две "мощни" антени, които препредават руското радио, са били извън строя, и сподели снимки на съоръженията. Уточнява се, че няма пострадали.

В понеделник властите в сепаратисткия регион съобщиха, че офисите на Министерството на държавната сигурност в Тираспол са били засегнати от нещо, което изглежда е било атака с гранатомет. Няма непосредствена причина да се предполага, че има връзка между двата инцидента.

Приднестровието е непризнат отцепнически регион, подкрепян от Москва, който граничи със Западна Украйна. Москва все още разполага с военна база там, както и със запаси от около 20 000 тона боеприпаси.

Инцидентите се случват, след като миналата седмица високопоставен руски военен служител повдигна въпроса за рускоговорящите в Приднестровието в контекста на военната кампания на Русия в Украйна.

Министерството на външните работи на Молдова привика посланика на Русия заради коментарите, които нарече "неоснователни и противоречащи на позицията на Русия в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата страна в рамките на международно признатите граници".

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС