По думите му има възможност за втечнен газ, но количествата не са постоянни, а се договарят на танкери

"Когато газът е спрян, алтернативата е ток. Ще има повишаване на цената на борсата като тя може да достигне до над 500 лева. Ако няма предварителна договорка за доставка на газ от Азербайджан при форсмажор, не виждам откъде другаде такъв ще дойде". Това заяви енергийният експерт и бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него спирането на доставките на руски газ ни поставя в "много глупаво положение". "Това е голям удар. Има откъде да мине газ от юг, но източници няма. Има възможност за втечнен газ, но количествата не са постоянни, а се договарят на танкери. Не можем директно да се договорим, защото сме малък потребител. Няма и сигурност на доставките", обясни експертът.

Николов: Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България

По думите му потреблението на природен газ в София е над 11 млн. куб. м. "Около 7 млн. куб. метра на ден се доставят при спиране на парното, от тях 1 млн. е азербайджански газ, другото идва от "Газпромекспорт" и малка част - от газохранилището в Чирен, което е пълно на около 17%. Предупреждавахме Министерството на енергетиката да спрат търговията с газ от Чирен. Дефицитът на гориво ще се изрази в цената, дано властта има алтернативен план", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова