Руската армия завзе предградия на Северодонецк

Ожесточават се боевете в източна Украйна. Руската армия завзе предградия на Северодонецк. Военни експерти смятат, че ще се опитат да овладеят целия град. Задно със съседния Лисичанск това са по-големите населени места в най-предните позиции на украинците. В района още има десетки хиляди цивилни. Евакуацията им вече е невъзможна, защото всички пътища са под обстрел.

Променят се условията за пътуване на украински граждани

"Нямаме достъп до всички райони, защото се стреля непрестанно. Има проблеми с редица неща - от доставки на помощи до водоснабдяване", каза Александър Стрюк, ръководител на администрацията на Северодонецк.

Офанзивата на руската армия идва с тежки жертви. Украинската артилерия е ударила батальон, който опитвал да пресече река Северски Донец. Кадрите от дрон показват между 70 и 80 обгорели бронирани машини. Украинците казват, че са унищожили 1000 руски войници. Според западни експерти, това е силно преувеличено, но жертвите наистина са много - вероятно са между 150 и 200.

В Украйна започна първият процес срещу руски войник за военно престъпление

"Путин вкара в Украйна между 65 и 75% от всички сухопътни части на Русия. Виждаме че понасят тежки загуби. Ще им трябват години, за да ги възстановят.", каза британският министър на отбраната Бен Уолъс. 

Все повече доказателства се трупат за военни престъпления, извършени от руската армия. Видеокамери в автосалон край Киев документирали как руски войници убиват собственика и охранителя-пенсионер. Те пристигат в краден бус, първо говорят с двамата мъже, искат им цигари и след това ги застрелват в гръб. Възрастният охранител още е жив, куцайки се добира до будката за охраната и се обажда за помощ. Но след това умира от загуба на кръв. А камерите снимат как убийците крадат всичко ценно от офиса, вдигат наздравици с уискито на убития собственик и чак накрая осъзнават, че камерите ясно показват лицата им.

Кремъл: Фалшива е информацията, че ще спрем доставките на газ за Финландия

В четвъртък Съветът на ООН за правата на човека реши с голямо мнозинство, че ще разследва сигналите за руски военни престъпления в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.