Приветствам усилията на различни държави да търсят начини за изнасяне на повече зърно, заяви ръководителят на НАТО

Западните държави трябва да се подготвят за дълга "изтощителна война" в Украйна, предупреди ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг след разговори в Белия дом с американския президент Джо Байдън.

"Просто трябва да бъдем подготвени за дълъг път", заяви генералният секретар пред репортери. "Защото това, което виждаме, е, че тази война вече се е превърнала във война на изтощение."

Столтенберг заяви, че украинците "плащат висока цена за това, че защитават собствената си страна на бойното поле, но също така виждаме, че Русия дава големи жертви".

Макар да повтори, че НАТО не иска да влиза в пряка конфронтация с Русия, Столтенберг заяви, че западният военен съюз има "отговорността" да подкрепи Украйна.

"Повечето войни - също и най-вероятно тази война - на някакъв етап ще приключат на масата за преговори, но това, което знаем, е, че това, което се случва около масата за преговори, е много тясно свързано със ситуацията на терен, на бойното поле", каза той.

Запитан дали Западът оказва натиск върху Украйна да приеме загуби на територии, за да преговаря за мир, Столтенберг заяви, че "не е наша работа да решаваме или да имаме категорични мнения какво трябва да приеме или не Украйна".

Ръководителят на НАТО не коментира дали Алиансът обсъжда военноморски ескорт за извеждане на блокирания в Украйна износ на зърно през руската блокада на украинското крайбрежие, но заяви, че приветства усилията за намиране на решения.

"Най-лесният начин да се изнесе повече зърно и да се намали натискът върху цените на храните е президентът Путин да прекрати войната", каза той. "Докато това не се случи, приветствам усилията на различни държави, включително съюзници от НАТО, също в тясна координация с ООН, да търсят начини за изнасяне на повече зърно."

Това включва усилия за разширяване на сухопътните маршрути за износ под контрола на Украйна, "но също така и възможността за изнасяне на част от зърното с кораби".

"Приветствам тези усилия", каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.