Вижте какво още каза той в студиото на „Здравей, България”

България гони 70 руски дипломати, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков. Той каза, че те са идентифицирани като хора, свързани с чужди служби и работили срещу интересите на България. Източник от руското външно министерство пък съобщи, че Русия ще отговори на решението на България.

Журналистът и зам.-главен редактор на „Дневник" Петър Карабоев коментира темата в студиото на „Здравей, България”.

„Преди дни президентът Путин на форума в Санкт Петербург каза, че светът е черно-бял. В него има държави, които са суверенни като Русия, и колонии като всички, които са слуги на Америка. В главата на Путин България е колония. Затова и така се отнася Външното министерство на Русия и посолството изпълняват заръка да се отнася към България като към колония”, каза той.

България гони 70 руски дипломати

„Нашите официални лица трябва да изяснят, че това са 70 служители на руското посолство. Вероятно част от тях са дипломати, а друга – технически персонал”, коментира Карабоев.

Според него всяка страна използва средства за събиране на информация в друга страна. „Част от тях са шпионаж, а друга – диверсия. Това, което българските запознати политици също трябва да кажат е, че има диверсионна дейност срещу България, ако има такава”, категоричен е журналистът.

Той припомни, че само от началото на годината досега са били изгонени 13 души на три пъти.

„Тези 70 души са впечатляващи като бройка. Никоя държава от свободния свят не е правила това от десетилетия”, отбеляза Петър Карабоев.

Русия ще отговори на решението на България да изгони 70 руски дипломати

По думите му Външното министерство на всяка държава има една основна задача. „Тя е поддържане на нормални приятелски работни отношения със страната, в която сме изпратили нашия персонал. Мислите ли, че руското посолство се държи добронамерено към българските институции? Не. От много години то казва - тези са слуги на Америка, българският народ е този, с когото ще си говорим”, добави журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.