От събота държавният глава се криеше от протестиращите

Президентът на Шри Ланка е избягал от страната с военен самолет. Готабая Раджапакса се е приземил в столицата на Малдивите. Той беше принуден да напусне родината си, след като гневни демонстранти превзеха президентския дворец в Коломбо. От събота президентът се криеше от протестиращите.

Брат му, който беше министър на финансите, също е избягал от страната. Другият му брат, който до месец май беше премиер и 10 години заемаше президентския пост, бе принуден да се укрива в една от базите на Военния флот. 

Недоволството срещу династията Раджапакса беше предизвикано от икономическата криза в Шри Ланка. Там изпитват недостиг на храни, горива и други основни стоки. 

"Той напусна по-късно, отколкото трябваше. Остави хората да бъдат изтикани до ръба на пропастта. И пак не искаше да си тръгне, докато народът не дойде да го изгони. Оставя страната в пълен безпорядък", заяви Индика Дасанаяке, протестиращ в Коломбо.

"Премиерът, президентът - всичките трябваше да слушат какво им казват хората. И да оставят държавата на младите", посочва и друг демонстрант Дънкан Патнаяке. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.