Тя предложи утре да бъде свикана извънредна сесия на парламента, по време на която ще поиска мандат за новата си правителствена коалиция

Кая Калас официално подаде оставка като министър-председател на Естония в четвъртък, с което правителството ѝ приключи своята дейност, но тя вече има нови коалиционни партньори, съобщи "Политико".

Естонският президент Алар Карис обяви, че е натоварил Калас бързо да сформира ново правителство след реорганизация на управляващата коалиция

„Подписах искането за оставка на премиера Кая Калас, но също така я помолих да състави ново правителство, което може да започне работа бързо“, написа президентът Карис в своя акаунт в Twitter,  предаде Франс прес.

„Надявам се, че новото правителство може да започне дейността си още следващата седмица“, добави той.

Тази стъпка дойде скоро след като Калас „официално информира правителството за решението си да подаде оставка от поста си, като цялото правителство подаде оставка заедно с нея“, се казва в изявление на кабинета.

„Госпожа Калас също предложи утре да бъде свикана извънредна сесия на парламента, по време на която тя ще поиска мандат за новата си правителствена коалиция“, се казва в същия текст.

Миналия месец Калас призова за преговори за съставяне на ново правителство, както и за единство предвид заплахите за сигурността, породени от съседството с Русия. Призивите тя отправи тогава след разпадането на коалицията между нейното политическо формиране и Центристката партия на Естония. В новата коалиция към Партията на реформите на Калас се присъединиха десните консерватори от партията "Отечество" и Социалдемократическата партия. Трите партии вече са се договорили по основните линии на общата си програма.

Руската инвазия в Украйна породи безпокойство у трите балтийски страни, които са членки на Европейския съюз и НАТО. Напускането на министрите от Центристката партия дойде след седмици на политическа безизходица, белязана от гласуването на законопроект за образованието. След това Центристката партия гласува с крайнодясната опозиционна Консервативна народна партия на Естония.

Центристките и реформаторските партии се редуват в правителството, откакто Естония си възвърна независимостта след разпадането на Съветския съюз, посочва АФП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС; БТА