На Илинден поверията гласят, че морето се обръща и взима жертви

Днес е Илинден. Според народните вярвания на този не се влиза в морето, защото водите му са опасни. Поверията гласят, че морето се обръща и взима жертви. 

Старшият спасител на плаж "Крайморие" - Васил Алексиев, споделя, че се провежда демонстрация, за да се покаже спасяване на пострадали в бурно море. "Засега още няма мъртво вълнение, то идва след голяма ветрова вълна, същото важи и за дънните ями. Трябва да можеш да се върнеш, а не да влизаш навътре когато видиш, че има мъртво вълнение. Пострадали са само тези, които не спазват изискванията при опасност. Морето не взема, то само може да ни даде", обясни той.

Илинден е!

По думите му на неохраняеми плажове трябва да сме още по-внимателни и да се съобразяваме с морето и своите способности. "Когато имат заболявания, плажуващите трябва да се обаждат на спасителите", призова Алексиев. 

Според концесионера Николай Димитров плажуващите трябва да се обръщат към спасителите за съвети и препоръки. До 1-2 след обилно хранене не бива да се влиза в морето, както и до 6-8 часа след употреба на алкохол.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.