Екоминистърът призова стопаните и да спрат да палят земеделските земи

Някои местни администрации в Румъния ще трябва да наложат ограничения върху използването на питейна вода. Това обяви министърът на околната среда, водите и горите Танжош Барна. Той отбеляза, че има голямо разхищение в случаите, при които хората поливат градините си с питейна вода, предаде агенция Аджерпрес.

Забрани за поливане на цветя и миене на коли заради суша в редица държави (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Особено в този период трябва да бъдем отговорни и да се грижим за този ресурс", отбеляза министърът. Той добави, че кризисен щаб към правителството ще наблюдава засегнатите от сушата райони и ще предприеме действия в населените места с недостиг на питейна вода.

Пред екокатастрофа: Голямото солено езеро в Юта пресъхва (ВИДЕО)

„Колкото и да ни е жал за доматите, питейната вода за питейни и битови нужди е скъпа, пречистена вода, която е преминала през много процеси на пречистване и филтриране, затова трябва да я използваме за това, за което ни е необходима“, подчерта Барна.

Той съобщи, че на правителственото заседание в сряда е повдигнал въпроса за пожарите в суха растителност и призова земеделските стопани да спрат да подпалват земеделски земи, тъй като опасността от възникване на пожари е огромна.

Извънредно положение в пет области на Италия (СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА