Стигна се и до словесни заплахи между шофьорите

Ремонт на тунела към столичния квартал „Люлин” и задръствания на изхода от квартала. В края на миналата седмица движението на трамвай №8 беше спряно, а от понеделник автомобилите могат да минават двупосочно само в северното платно.

Изнервени от чакането някой шофьори прибягват до забранени маневри. 

"Първоначално се псуваха, после щяха да слизат да се бият. Целият ден е мъка. От 6.30 сутринта, до 10.30 -11 часа имаше голямо задръстване", разказва Димитър Гагов.

Тунелът, който свързва "Люлин" с централните части на столицата, ще е в ремонт до февруари. Трамвайната линия, която преминава през него, ще бъде възстановена през есента. 

"Има доста подкужещени етони, корозирала армировка, не в добро състояние тунела, над 30 години е в експлоатация, реално никога не е му е правен основен ремонт", инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на София. 

От години тунелът е известен със слаба видимост и постоянен  прах, който скрива светлоотразителите. "Ще бъде изградено ново модерно лед осветление, което ще свети много по-добре от сегашното. Ще бъде изградена и система за тунелна вентилация с 22 броя вентилатори, камери за видеонаблюдение", посочва Джоргов. 

Реконстуркицята ще струва 12 милиона лева. Все още не е ясно кога и двете тръби може да бъдат затворени изцяло, но очакването е това да продължи поне един месец. Така вариантите за излизане от квартала ще бъдат само по булевард Сливница и Южната дъга.

Работата няма да спира и през уикенда. От Столичната община съветват пътуващите да използват основно бул. „Сливница”. Възможно е да се наложи и пълно затваряне на тунела при изграждането на новата облицовка по тавана на съоръжението. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.