Това коментира той на брифинг

ГЕРБ с обвинения към правителството в оставка. Връщалo руските газови посредници срещу по-висока цена за българските потребители. Това обявиха от партията на извънредна пресконференция. Информацията имали от писмо, получено в тяхната централа.

От формацията показаха писмо, получено от „Булгаргаз” до Българския енергиен холдинг. В него, по думите им, се казва, че няма достатъчно налични количества синьо гориво за месеците октомври, ноември и декември. От писмото ставало ясно, че няма терминали, на които да бъдат разтоварени танкерите, които правителство обяви, че е договорило.

„Газът е с 30% по-скъп. Руските посредници, руският газ, руският петрол са 7 млрд. повече за българското население. В много пъти повече на Русия плащаме заради ето тези, в кавички, евроатлантици”, обобщи Делян Добрев.

„Наистина има получена оферта за 7 кораба и се обръща внимание, че те няма къде да се разтоварят. 7 млн. мегаватчаса са необходими за октомври, ноември и декември, а трите кораба са за 3 млн. мегаватчаса”, заяви още той.

От ГЕРБ твърдят, че няма договорка къде ще се разтоварват количествата. „Капацитет не купи правителството, капацитет не купи държавната „Булгаргаз”. Същият този капацитет го купи МЕТ, частната фирма МЕТ и сега, за да разтоварят тези танкери, трябва да платят на МЕТ, колкото тя поиска”, каза Добрев.

„Писмата на „Булгаргаз” показват пълния провал”, заяви Бойко Борисов.

От Енергийното министерство се въздържаха от коментар. Припомниха, че в края на седмицата ресорният министър Александър Николов и премиерът в оставка Кирил Петков са обяснили, че за октомври има договорка за разтоварването на танкерите. За ноември и декември това решение остава в ръцете на служебния кабинет.

Бойко Борисов се обърна към политическите си опоненти да спрат „да лъжат” и „да търсят оправдания”. „Писмата на „Булгаргаз” показват пълния провал. Пълен провал показват и всичките им ходения по Баку. Договорени на 180 евро цена, ние го договорихме на 30 евро. Точка”, посочи той.

„България купи 20%, резервирахме капацитет. Половин милиард кубика, при действащ тогава договор с „Газпром”. Ние проектирахме, ние финансирахме. Ние точно толкова построихме, колкото и Кирил Петков да ходи да върти крана”, отбеляза лидерът на ГЕРБ за терминала край Александруполис.

 

 

Според него изведнъж сега от „партията на промяната” започнали да говорят, че сме имали огромно количество връзки. „По време на нашето правителство България стана най-развитата газопреносна държава на Балканите. И 80% от всички реверсивни компресори са на територията на България”, отчете лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи, че от „Газпром” и „Лукойл” българите губят по 20 млн. на ден. Сметката за година е 7 млрд. лева. „В момента на България ѝ извиват ръцете”, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Той се обърна декларативно към останалите политически партии: „Закон за 100% диверсификация от „Газпром” - първи закон в новото Народно събрание. С или без правителство, без значение”, категорично заяви той.

Борисов изброи приоритетите на ГЕРБ за работа или съвместно управление:  

- Закон за 100% диверсификация от „Газпром”;

- Таван на цените на горивата - 2,70 лв.;

- Втората част на ескадрилата F-16 Блок 70;

- 100% диверсификация на руското ядрено гориво;

- Спиране „издевателствата” с цената на тока;

- Съдебна реформа.

За NOVA от „Булгаргаз" потвърдиха, че писмо има. Бившите управляващи излязоха и с друга теза. Отиващото си правителство връща руските посредници с доставките на газа, а така цената скача с 30 процента.

„Правителство, което се прави на евроатлантическо, излиза, че работи за „Газпром” и „Лукойл”. Никога в историята на България „Газпром” и „Лукойл” не са печелили толкова, колкото печелят сега”, посочи Делян Добрев.

„Факт е, че в момента на България й извиват ръцете”, категоричен бе Борисов.

По-рано през деня пред държавната телевизия енергийният министър Алексаднър Николов увери, че природен газ има достатъчно, а финалното решение за танкерите остава в ръцете на служебния кабинет, който президентът ще назначи.

„Изключително грозно е да се работи предизборно със страховете на хората. Второто и третото карго могат да бъдат разтоварени на няколко алтернативни терминала”, заяви той.

От ГЕРБ предлагат част от решението на проблема. „Още сега служебното правителство, ако искат, не им се бъркаме в работата,  да направи дългосрочен търг за доставки над 10 години на втечнен газ”, каза лидерът на партията. И подчерта, че в новия парламент ще работят с всички партии, които припознаят техните приоритети в енергетиката, сред които е и таван на цените на горивата. 

"Продължаваме Промяната": През последните седем месеца Борисов държеше 59-те си депутати като слуги

По-късно от „Продължаваме Промяната” излязоха с позиция.

"През последните седем месеца Борисов държеше 59-те си депутати като слуги, и те са положили „всячески усилия да препънат съдебната реформа в България“, се казва в нея.

„Едва след като имаме свободна и независима прокуратура с ясно понесена отговорност от г-н Борисов, в България ще има не 6, а 600 общи точки в обществото за бъдещето на енергийната диверсификация, за правовия ред и за евроатлантическото ни бъдеще“, пишат още от ПП.

“Хаосът” е г-н Борисов да бъде разследван защо има златни кюлчета в нощното си шкафче. Или бившите министри от ГЕРБ да се крият зад депутатски имунитети, докато не им се повдигат обвинения по висящите им производства в прокуратурата, се казва още в позицията на ПП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.