Бившият премиер Кирил Петков внесе иск за клевета срещу Бойко Борисов

Спорът за газа превзе предизборната кампания още преди старта й и дори влезе в съда. Бившата опозиция от ГЕРБ обвини „Продължаваме промяната” в сделки, нанесли щети на държавата. Хората на Борисов заявиха, че дават кабинета "Петков" на ДАНС като според тях е купувано по-скъпо гориво от дъщерна компания на „Газпром”.

В отговор бившият премиер Кирил Петков внесе иск за клевета срещу лидера на ГЕРБ. Петков иска обезщетение от половин милион лева. “Продължаваме промяната” повториха тезата си, че са осигурили диверсификация на газа, при това - на по-ниски цени. 

Нинова към партиите: Съгласни ли сте да се замрази цената на газа за бита?

А „Демократична България” отново събра хора на протест срещу преговорите с руската компания. Демонстрацията под надслов #ГAZwithme - седмица III се проведе на фонтана пред президентството.  Демонстрантите се обявяват срещу намеренията на служебното правителство да преговаря с Газпром за нови доставки.

Кирил Петков дава Бойко Борисов на съд за половин милион лева. Причината са обвиненията на Бойко Борисов, че „Продължаваме промяната” са купували газ през посредници на по-висока цена, отколкото по договора с „Газпром” и са прибирали разликата. Това беше и темата на днешния брифинг на ГЕРБ.  Първо от ГЕРБ дадоха брифинг за втори пореден ден, в който обвиниха бившите управляващи, че са прекупували руски газ на по-висока цена, отколкото директно от „Газпром”. Според ГЕРБ разликата отивала в офшорка, свързана с „Продължаваме промяната”.

Мартин Димитров: Азерският газ е в пъти по-евтин от руския, който постоянно поскъпва

 „Александър Николов каза вчера: „България купува руски газ след спирането на доставките.” Това е министърът на енергетиката по времето на премиера Петков”, посочи Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

 „Не само, че е руски газът, той си е от „Газпром”. От фирма на „Газпром” е този газ. Само, че не се купува на 86 евро за юли, а се купува на 110 евро”, подчерта Делян Добрев, ГЕРБ.

Тези обвинения накараха бившия премиер Кирил Петков да даде Бойко Борисов на съд. „Подадох жалба срещу Бойко Борисов за клевета за половин милион лева. Този човек е доказан лъжец, вече е осъждан един път. Омръзна ми този тип лъжи да се говорят от сутрин до вечер по медиите. Лъжата, в която аз го упреквам за всичките комисионни, посредници, за  които той говори. Трябва да спрем този тип стари лъжци с техните мутренски похвати да сменят главната тема на деня”, заяви Кирил Петков.

За газовите доставки Петков обясни, че отхвърлената оферта на Шиниър за седемте кораба не е трябвало да се отказва, защото според него не е било трудно да се осигурят необходимите места за разтоварване.

Данаилов: Защо никой не говори как ще се спести 15% от потреблението на газ?

„Вчера говорих и с енергийния министър на Гърция, който също каза, че има възможности и ще има и търгове за тези места, където танкерите ще могат да отидат и трябва да се направи до края на септември”, подчерта бившият премиер.

Потърсихме и гледната точка на журналистите, които също следят спора откъде трябва да взимаме природен газ. Както и политиците, те също са на различно мнение.

 „Нито е евтин, нито е сигурен. Служебното правителство от самото си начало със създаване на Кризисен щаб, то каза „Ужас, тук голям хаос, създаваме кризисен щаб.” Как си разбрал, че е хаос като си още на втория ден? Очевидно то дойде със задачата да смени курса, да ни обърне към „Газпром””, категоричен е Веселин Стойнев, журналист от „Дойче Веле”.

 „Предвид създалата се ситуация изглежда единствения вариант възможен е да се върнем към директни покупки на газ от „Газпром”. Тук въпросът е трябва ли да плащаме допълнително на посредници, за да може някаква част от нашия политикум да се чувства удовлетворена, че не купува директно газ от „Газпром”, подчерта Георги Георгиев,  журналист, в. „Земя”.

Все още не е ясно дали служебният кабинет официално е започнал разговори с „Газпром”. В понеделник нещата все още бяха на етап намерение.

А докато течеше изявлението на Кирил Петков пред съда, се стигна до напрежение, тъй като му бяха задавани агресивни въпроси, които бяха извън контекста на брифинга, който даваше.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.