Топлината утежнява протичането на COVID, когато са налице придружаващи заболявания

Пациентите с белодробно увреждане в резултат на коронавирусна инфекция не трябва да излизат навън в горещото време. Това мнение изрази пред ТАСС Владислав Жемчугов, специалист по особено опасни инфекции и имунолог.

"По-добре е пациентите с белодробни увреждания след претърпян ковид да не излизат навън в горещините, а да седят на закрито, където работи климатик", каза той.

Учени: Постковидният синдром причинява белодробни аномалии

Топлината оказва най-голямо влияние върху протичането на постковидния синдром при пациенти с хронични белодробни заболявания и нарушена подвижност на белите дробове, смята Жемчугов. Като цяло горещото време може да влоши и удължи протичането на постковидния синдром при такива пациенти, пише БГНЕС.

Децата също страдат от пост-COVID синдром

Жемчугов отбеляза също, че горещото време влошава самото протичане на ковид при пациенти със сърдечносъдови заболявания, наднормено тегло и тежък диабет. "Хората, които страдат от тези заболявания, в момента са в тежко положение. Топлината утежнява протичането на COVID именно когато са налице утежняващи обстоятелства. Това са заболявания на сърдечносъдовата система, особено сърдечна или белодробна недостатъчност. Или, например, при хора с наднормено тегло, страдащи от тежък захарен диабет", посочи специалистът.

25-годишна жена след лека форма на COVID-19: Пет месеца по-късно всичко се промени

Изследване: COVID-19 може да наруши мозъчната функция

НЗОК ще покрива важни изследвания при бременност и COVID-19

Парадоксално, но факт: как пандемиите променят света

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор:
Източник: БГНЕС