Ескалацията в Украйна коментираха журналистът Венелин Петков и фотожурналистът на “Дневник” Георги Кожухаров

“Тази седмица с изявлението на Владимир Путин се случи очакваното. То се случи с доста голямо закъснение, но беше неизбежно”, така коментира ескалацията на напрежението в Украйна журналистът Венелин Петков в студиото на “На фокус”. 

“След толкова много жертви, това вече не е война на армии, която започна през февруари. Това вече е нещо друго, което трябва да се промени, за да може по някакъв начин, от гледна точка на Русия, да бъде спечелена”, допълни Петков.

“Хората, които имат апартаменти там, където е била една от руските бази, разказаха, че първата вълна войници са били професионална руска армия. Не е имало чак толкова големи проблеми с тях. Оставяли са ги да се скрият в мазетата. Втората вълна от войници обаче са били по-нискоквалифицирани и слабообразовани. тогава са започнали проблемите с грабежи и престъпления. След това са дошли и кадровите войници”, разказа фотожурналистът Георги Кожухаров, който заснема войната от градовете Буча и Бородянка. 

Сърбия няма да признае референдумите в украинските региони (ВИДЕО)

“За да бъде мобилизирана една армия в нейния военновременен състав, трябва да има определени условия, които са дефинирани в Конституцията и в закона за отбраната”, обясни Петков. “Ако една армия бъде мобилизирана в нейния военновременен състав трябва да има обявена война, което Путин дълго време отричаш. Това, което Путин направи е да обяви нещо като военно положение, което обоснова частичната мобилизация”, поясни още журналистът. 

Петков обясни каква е разликата между различните ядрени действия, които Путин би предприел. “Не изключвам възможността в този конфликт да бъде изпозлвано тактическо ядрено оръжие”, каза Петков. Другият вид ядрено оръжие е стратегическо, обясни той, то бива среден и дълъг обсег.  “Ракетите са среден обсег от няколко стотин километра. това е нещо, което би притеснило всяка държава”, допълни той. 

Петков обаче изключи България да е в опасност. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.