Иран няма да премахне хиджаба, защото е основата на режима, смята журналистът Мохамед Халаф

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от нравствената полиция в Иран заради „небрежно сложен хиджаб“, предизвика вълна от протести в цялата страна, а и по света, които продължават вече няколко дни. Органите на реда отричат и твърдят, че тя е получила инфаркт. Жената е погребана без направена аутопсия.

Правителството в Иран организира контрапротести, има загинали

Според журналиста Мохамед Халаф и предишни пъти е имало бунтове, но сега жена е двигател на революция в Иран. "Легитимността на режима се опира на агресията и омразата към Запада. Основен въпрос вече е защита на правата на жената. Младите иранци са децата на Ислямската революция, две поколения, възпитавани в ислямската догма, те отричат върховенството на религията в политическото управление, но казват, че няма да позволят аятолах да решава съдби. Виждаме страх в управляващите. Президентът Раиси е обвинен във военни престъпления срещу човечеството", припомни той. 

Нови протести и още жертви в Иран

Иранското правителство блокира мрежи и платформи, за да осуети протестите. "Режимът има много силни позиции, той крепи на репресивния апарат. ЕС и САЩ пък са жадни и гладни за петрола на Иран, а текат и преговори за атомното споразумение. Не се знае каква ще е позицията на света. Дали Байдън ще продаде младите иранци?", попита Халаф. И допълни, че животът на иранката не се различава от този на жените в другите арабски страни.

"Една от причините за бунта е, че Иран създава въоръжени шиитски групи във всяка арабска държава. Те целят да дестабилизират региона и да ги превърнат в коз за преговорите със Запада. Иран няма да премахне хиджаба, защото е основата на режима", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.