Вижте какви са основните проблеми и разходи за производителите

Животът у нас поскъпва с бързи темпове. Литър олио вече струва почти двойно, колкото литър бензин. Рекорди има и при млякото и сиренето. В тази ситуация от какво най-често ни се налага да пестим? Това провериха репортерите на NOVA Надежда Карапанчева и Мартин Георгиев.

Собственикът на ферма Красимир Кирилов каза, че суровините за производството на сирене поскъпват, респективно – и крайният продукт.

„Изкупната цена на млякото от мандрите вече емежду 0,90 до 1,20 лв. Но частниците може да продават на колкото искат. Освен това, на всяка крава е нужен 8-10 кг концентриран фураж, за да може животното да даде необходимото количество мляко”, каза Кирилов. И увери, че цените на сиренето в неговата ферма няма да скачат повече, тъй като потребителите не могат да си го позволят.

Най-скъпото сирене у нас се продава във Враца (ВИДЕО)

1/3 по-малко пък е слънчогледът, който беше ожънат в Добруджа. Една от причините е нападението от ливадна пеперуда. Независимо от това обаче, хранилищата са пълни.

Част от посевите с царевица пък остават неприбрани поради липса на техника, казва зърнопроизводителят Орлин Панев. Освен това цената на олиото не е достатъчно висока, за да покрие всички раходи на арендаторите. Това обуславя и вноса на слънчоглед у нас в огромни количества.

Предлаганата от търговците цена в момента е около 1000 лв. на тон, но за да излязат сметките на производителите, са нужни поне 1300.  Затова хората са готови да изчакат. А за нас, като потребители, е важно каква цена на олиото да очакваме.

Според производителите тя би трябвало да е между 5 и 6 лева. Тя не зависи само от суровия продукт - слънчогледовото семе. Натискът ще стане изключително голям в момента, в който приключи регулирането на цената за енергоносителите, казват хората от бранша. Тогава е възможно литър олио в магазина вече да струва 6 - 6,50 лв.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Надежда Карапанчева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.