Съветът на експертите е рисковите групи хора да се ваксинират, за да се предотврати заразяването и рискът от смърт

Пикът на грипната епидемия се очаква в края на месец януари или в началото на февруари. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кучнев в “Интервюто на Новините на NOVA”. Тази година водещият щам ще е H3N2 Darwin, посочи още доц. Кунчев.

Съветът на експертите е рисковите групи хора да се ваксинират, за да се предотврати заразяването и рискът от смърт. 

По думите на доц. Кунчев има интерес към грипните ваксини. “Това, което са поръчали общопрактикуващите лекари за хората от техните списъци, почти покрива тези 190 хил. дози, които държавата е осигурила”, поясни той и допълни, че на свободния пазар има и допълнителни дози, които не са за хора над 65-годишна възраст. 

Общата бройка на ваксините за сезона е около 350 хил. в България.

Здравните власти с актуална информация за COVID-19

Трудно е да се каже отсега грипът или коронавирусът ще е по-доминиращият тази година, каза още доц. Кунчев. “Тежестта на коронавируса постепенно намаля. На фона на тези немалко случаи няма толкова много хора в болница”, поясни той и изрази сигурност, че здравната система ще се справи. 

Главният държавен здравен инспектор обясни, че ваксината срещу грип и тази срещу COVID-19 “нямат нищо общо една  друга”, затова няма как една ваксина да ни предпази от двете заболявания. Заради по-доминантния през последните две години коронавирус, доц. Кунчев апелира поставянето на противогрипна ваксина, защото колективният ни имунитет е отслабнал. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.