В сряда депутатите се събират за първото заседание на 48-ото НС

Започна решаваща седмица, която ще ни даде яснота - идва ли краят на политическата криза, или напротив. В сряда депутатите се събират за първото заседание на 48-ия парламент. Предстоящото тогава гласуване за председател на Народното събрание ще покаже дали и какви политически съюзи са възможни. Ясните кандидатури вече са четири - от ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, БСП  и „Възраждане”.

„Ние имаме кандидат и той се казва Росен Желязков. Парламентарната практика е най-голямата партия да излъчи председател. Смятаме, че качествата на г-н Желязков са по-високи от на г-н Минчев”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Желязков е юрист, бивш министър на транспорта и депутат в няколко парламента.

„Или с други думи няма да подкрепим нито един друг кандидат за председател на НС”, категоричен е Кирил Ананиев.

„Продължаваме Промяната” хвърля в битката Никола Минчев който беше свален от поста в 47-ия парламент. Избрали този ход, защото не виждат ясно очертано мнозинство.

„Истината е, че такова на този етап не се очертава. За това ние смятаме, че е изключително важно да сложим кандидат, който е достоен и може да срещне подкрепа”, обясни Калина Константинова от ПП.   

„Възраждане” влизат в битката с номинацията на юриста и депутат от предходния парламент - Петър Петров.

„Считам, че това е плод на доверието, което има моята парламентарна група. Дали ще се справя, ще покаже бъдещето. Аз смятам, че ще се справя”, обясни той.

В късния следобед, интригата се заплете още повече. Тогава от БСП обявиха, че и те ще издигнат кандидат за председател на НС. Кой ще бъде той - ще стане ясно утре.

От „Български възход” подготвят своя кандидатура, но за зам.-председател на парламента.

„Имаме идеи, ще ги обсъдим утре”, каза Стефан Янев.

Всички 240 депутати ще положат клетва на 19 октомври. А след това ще бъдат определени и процедурните правила, по които да бъде избран първият сред равни в парламента. С мнозинство - от 121 гласа или обикновено.

Стефан Янев, който от стола на служебен министър-председател и този на министър ще седне в депутатското кресло, прогнозира дали 12-те гласа на групата му ще са решаващи.

„Възможно е. То това е смисълът на парламентаризма. Всеки глас е от значение”, смята той.  

От ДПС и „Демократична България” не са взели решение коя от номинациите за председател на парламента ще подкрепят. Което пък би подсказало какво мнозинство може или не може да има новият парламент.

Вече са ясни и датите за преговорния процес около съставянето на ново правителство:

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.