Извършват се обиски на над 300 адреса

Прокурорите от румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ), полицаи и жандармеристи предприеха тази сутрин широкомащабна операция срещу организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на наркотици, трафик на хора, детска порнография, експлоатация на уязвими лица, информационни престъпления и други, предаде Аджерпрес.

Според съобщение на ДРПОПТ в рамките на операцията, която е координирана на национално ниво, се извършват обиски на над 300 адреса и предстои да бъдат отведени за изслушване над 400 души.

България, Гърция и Румъния ще помагат за възстановяването на Украйна след войната

В съобщението се отбелязва, че са предприети 34 оперативни акции срещу трафика на наркотици, в рамките на които са издадени 193 заповеди за обиск на жилища и 236 заповеди за отвеждане; 13 оперативни акции срещу трафика на хора и малолетни лица и срещу детската порнография, като са издадени 51 заповеди за обиск и 76 заповеди за отвеждане; четири акции срещу информационната престъпност, при които са издадени 16 заповеди за обиск и 24 заповеди за отвеждане; три акции срещу икономическо-финансовата макропрестъпност, за които са издадени 67 заповеди за обиск и 74 заповеди за отвеждане.

През първите девет месеца на тази година са съставени 1162 обвинителни акта и 311 споразумения за признаване на вината, като на съд са изпратени 3219 обвиняеми, от които 1229 са били задържани в предварителен арест, се посочва още в съобщението. По обвинения в организиране на престъпна група са изпратени на съд 907 души, от които 431 - в предварителен арест.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БТА