Достъпен ли е въздушният транспорт за хората с увреждания?

Най-високата жена в света - Рюмейса Гелги, наскоро се качи на самолет от родната си Турция до Сан Франциско. Това обаче далеч не беше обикновен полет, а първият и единствен до момента за Гелги.

25-годишната туркиня е висока 2.15 метра. Тя е родена със Синдром на Уивъри - рядко генетично заболяване, което предизвиква свръхрастеж. Рюмейса е рекордьор на Гинес в няколко категории, включително за най-дълги човешки пръсти.  

Подобно на много хора със синдрома на Уийвър, Гелги използва помощни средства за придвижване. През септември тя сбъдна си мечтата си да лети със самолет. В Instagram няколко седмици по-късно Рюмейса сподели снимки от пътуването си на борда на Turkish Airlines, което станало възможно, след като авиокомпанията премахнала няколко седалки в самолета, за да може Гелги да лежи върху носилка по време на 13-часовото пътуване от Истанбул до Калифорния.

"Безупречно пътуване от началото до края", написа Гелги в социалните мрежи, като похвали служителите на Turkish Airlines и медицинския персонал за съвестната им работа.

Тя заяви, че макар това да е било първото ѝ пътуване със самолет, "със сигурност няма да е последното".

Пред Си Ен Ен Линда Ристаньо, помощник-директор по външните въпроси в Международната асоциация за въздушен транспорт, посочи, че се полагат сериозни усилия въздушният транспот да бъде достъпен за всекиго.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: Си Ен Ен/ Превод: Вяра Николова