Премиерът Матеуш Моравецки свика спешно заседание на Комитета по въпросите на националната сигурност и отбраната

Две руски ракети са паднали по грешка в Източна Полша. По неофициална информация на местно радио са загинали двама души в село Пжеводов в Люблинското войводство. Местната пожарна потвърди за експлозия и пожар в плевня в селото, но обяви, че причината за тях засега не е известна. Според местни жители трактор се е ударил в скала и е избухнал.

Други информации твърдят, че става въпрос за отломки от руска ракета, свалени от украинската противовъздушна отбрана.

 

Видео: Ройтерс

По неофициална информация полски военни самолети са били вдигнати от близкото летище.

Пентагонът обяви, че проверява информацията за падналите ракети. "Белият дом не може да потвърди съобщенията и работи в тясно сътрудничество с полското правителство, за да изясни ситуацията", посочи говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън. 

 

Видео: Ройтерс

"Съобщенията за руски ракети, които може да са паднали в Полша, в близост до границата с Украйна, будят изключително безпокойство", посочи на брифинг заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател. Той подчерта, че Вашингтон следи отблизо ситуацията и обмисля евентуалните си следващи действия. По думите на Пател Държавният департамент е в контакт с няколко партньорски държави и във връзка с полското правителство за изясняването на случилото се, съобщава Ройтерс. 

 

Видео: Ройтерс

Полският премиер Матеуш Моравецки свика спешна среща на Съвета за сигурност на правителството, която започна преди един час, а говорителят му призова медиите да не публикуват непроверена информация.

Засега Варшава се въздържа да обвини Русия за ракета, защото вероятно можело да става дума за дронове. Най-вероятно Варшава ще поиска задействането на член 4-ти от устава на НАТО - а именно консултации с другите държави членки, които се свикват, когато е заплашена сигурността, териториалната цялост или политическата независимост на една от тях.

Много бързо министрите на отбраната от страните членки на Алианса започнаха да обменят и проверяват информация около случая в Полша. В Брюксел във вторник имаше експертна среща в щабквартирата на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Twitter, че е разговарял с полския президент Анджей Дуда за експлозията, "Изказах съболезнования за жертвите. НАТО следи отблизо ситуацията и се консултира със своите съюзници. Важно е да се установят всички факти", подчерта той. 

Унгария също свика спешна среща на правителството си в същия час, на която ще се обсъжда падналата ракета в Полша и решението на Украйна да спре доставките на газ по газопровода Дружба.

„Трябва да изчакаме за по-детайлна информация в тази ситуация. Приемам, че това е инцидент, някаква грешка, която е в резултат от факта, че Русия използва по-стар модел ракети, които не са с особено голяма точност”, заяви бившият шеф на полското Бюро за национална сигурност Станислав Козиеж пред TVN24.

Русия отрече изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша във вторник, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. В изявление то нарече информацията "умишлена провокация" с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия.Руското министерство на отбраната отрече въоръжените сили на страната да са изстрелвали ракети в района на полско-украинската граница.

 

 

Чешкият министър-председател Петър Фиала и президентът на Литва Гитанас Науседа излязоха с първи коментари след съобщенията за паднали руски ракети на територията на Полша, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

"Ако Полша потвърди, че ракети са паднали на нейна територия, това ще означава нова ескалация от Русия", написа Фиала в Twitter. 

Науседа коментира ситуацията, като увери, че Литва стои солидарно до Полша. "Обезпокоителни новини от Полша тази вечер. В близък контакт сме с полските ни приятели. Всеки сантиметър територия на НАТО трябва да бъде отбранявана", коментира Науседа също в Twitter. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter, че е потресен от новините за убити "от ракети или други боеприпаси" в Полша, посочва БТА. "Съболезнования на семействата. Подкрепяме Полша. Поддържам връзка с полските власти, с членове на Европейския съвет и други съюзници", допълва той в поста си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.