"Легионерската болест е тежко заболяване, нужно е адекватно лечение", каза той

Вирусите имат строга сезонност. Сега са на затихване летните, тепърва започват и есенно-зимните вируси. Риновирусът е най-честата причина за това, което наричаме простуда. Наред е грипният вирус, както и целогодишно циркулиращите вируси, за които няма сезонност. Очакваме 4 типа грип и за тях са приготвени ваксините, които да им противостоят.

Това заяви в предаването „Пулс” на NOVA NEWS инфекционистът проф. Георги Попов.

Запитан за често срещаните случаи напоследък на пациенти с разстройство и повръщане, той каза, че това най-вероятно са ентеровируси.

„При част от заболелите те протичат с изразен симптом „уста, ръка, крак” - с обриви по устата, които не винаги се виждат, с изразен обрив по дланите и стъпалата. Най-честите случаи бяха при болни, завръщащи се от море в Турция. Сега го виждам при малки деца и често се бърка със скарлатина. Да бъдем внимателни”, призова Попов.

По думите му в КОВИД – ерата, грипът отиде малко настрана. „Ковид не допусна да има други респираторни вируси, през 2021 г. имаше една закъсняла грипна вълна. Преди грипът се разрастваше по Коледа и Нова година, когато нашите близки идваха от чужбина. Преди, когато имаше военнослужещи, много тежко около Коледа боледуваха. После грипът се изнесе към края на януари, миналата година – март-април. Възможно е с тази хубава есен да бъде вълната от грип в средата, края на февруари – март”, каза инфекционистът.

Ако хората решат да се ваксинират, трябва да са здрави, да нямат болно гърло или друг симптом, уточни проф. Георги Попов.

За първия случай на Легионерска болест, той каза, че тя е бактериално заболяване, класическото схващане е, че се предава от климатици, душове, водопроводна система. За пръв път за годината е изолирана тази болест, тя често се среща, но не се оценява. Това е тежко заболяване, нужно е адекватно лечение. Конвенционалните антибиотици не помагат, допълни той.

Още вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.