Забелязва се и ръст при лихвите по депозитите

Засега инфлацията забавя темповете си, но може да очакваме нова вълна. Спад на цените също не се очаква, коментират икономисти.

„Ще видим по-малък темп, а моята лична прогноза е, че следващите месеци, които предстоят, може да очакваме нова вълна на инфлацията, защото войната се развива в ход, който никой не може да предвиди и може би енергийните политики на Русия в зимните месеци ще бъдат насочени в това да притиснат Европа в инфлационна хватка и най-вероятно може да имаме доближаване до 20%”, коментира икономистът Преслав Райков.

Забелязва се и лек ръст при лихвите по депозитите. „Последните данни на Централната банка сочат, че лихвите по депозити отчитат леко нарастване. Това едва ли е някаква изненада за нас, след интервенцията от страна на Европейската централна банка, която за трети път повиши основната си лихва. Дори бих казала, че много плавно се случват нещата с повишение на лихвите”, коментира икономистът Десислава Николова.

Засега не всички банки, спрямо разчетите им за ликвидност, са взели решение да увеличат лихвените проценти по депозити. „Когато говорим за лихви по депозити трябва да споменем и лихвите по кредити. Защо лихвите по депозити са важни. Освен за спестителите, те са важни и за тези, които имат вече изтеглен кредит, защото при 80% от банковите институции лихвата по кредита се формира на база на така наречения референтен лихвен процент”, допълни Десислава Николова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.