Комисията няма информация, че границата между България и Турция може да бъде премината срещу 50 евро, каза Йохансон

Задълбочената проверка на България, Румъния и Хърватия показа, че те изцяло изпълняват изискванията за влизане в Шенген. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. И отбеляза, че допълнителни проверки, поискани от някои държави, са показали, че България и Румъния са засилили защитата на външните си граници.

Йохансон заяви, че Европейската комисия няма информация, че границата между България и Турция може да бъде премината срещу 50 евро. В петък нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че страната му иска да предотврати именно това.

Нидерландия блокира приемането на България в Шенген

Йохансон каза още, че министрите на вътрешните работи разполагат с всички доклади, сочещи, че България, Румъния и Хърватия отговарят на изискванията и очаква положителен резултат за приема и на трите страни при гласуването на 8 декември. Тогава ще се проведе заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС.

Според комисаря по европейския начин на живот и зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас е мит твърдението, че Шенген означава по-малко контрол. "Разширяването на Шенген ще доведе до по-сериозен контрол по външните граници на ЕС", увери Схинас.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.