Според лидера на най-голямата парламентарно представена партия това е “малко вероятно”

Нагласите на политическите партии за кабинет на малцинството - възможно ли е съставяне на правителството? Според лидера на най-голямата парламентарно представена партия това е “малко вероятно”. Единственият шанс да се случи е със следизборен документ за действията на правителството, подписан от партиите. 

А “Продължаваме Промяната” стягат редиците стягат редиците. Партията организира общо събрание в Пловдив. БСП поискаха президентът да наложи вето на решението за изпращане на военна помощ за Украйна. 

Денков: Вероятността за кабинет с втория мандат не е висока, но все още има такава възможност

От “Демократична България” бяха категорични - няма да отстъпят от съдебната реформа, а в момента се водят разговори за политики и приоритети. 

Решението на политическата криза от “Български възход” виждат споразумение, в което всеки да има ангажимент. 

Номинацията на академик Николай Денков срещна остра критика от страна на лидера на първата политическа сила.

“Не правя такива трикове като тях -  Денков премиер, а пък Асен и Киро министри. Предлагат абсурдни, смешни неща на практика, защото се опитват да ни имитират нас”, каза Бойко Борисов. 

Борисов: 20 правителства са взели толкова дълг, колкото правителството на ПП

Борисов изрази съмнения, че опитът на ПП и ДБ за кабинет на малцинството ще се венчае с успех. “Единственият шанс това да се случи е със следизборен документ, подписан от партиите, които ще го подкрепят”, каза още Борисов. 

Отговорът от ПП не закъсня.

“Академик Денков ясно показа как още на първия ден след номинацията - успя да покани на една маса всички партии, освен “Възраждане” и той каза, че вратата е отворена и направи това, което не можахме да видим в предишните 60 дни”, коментира Кирил Петков от Пловдив.

“Не виждам за какво да се занимавам с коментарите. За мен е важно да има основа, около която да изградим правителство. Всичко друго е шум в пространството”, коментира и акад. Денков. 

Ивайло Дичев: ГЕРБ не може да се реформира

Според ДБ има вариант за кабинет с втората папка, стига да има воля за диалог и консенсус между партиите.Единственото, за което от партията на Христо Иванов няма да отстъпят е правосъдната реформа. 

“Ще слолжим приоритетите на масата, ключовите реформи и ще видим кой ще застане зад тях”, каза Мартин Димитров. 

Най-малката парламентарна група обаче определи шансовете за кабинет на малцинството като трудна задача.

Иванов: Ако ПП не внесе кабинет, ще понесе сериозни негативни последствия

“Кабинет на малцинството сме виждали в нашата история. Въпросът е дали това е възможно в сегашната ситуация. Трудно е да се прогнозира. По-скоро не. Но възможността според мен е ако има подписано споразумение или описание на механизъм, по който това може да се случи”, каза в ефира на NOVA лидерът на БВ - Стефан Янев. 

А докато преговорите са в ход, от БСП поискаха от президента да наложи вето на решението за изпращане на военна помощ на Украйна. 

“Приет е закона, ние в него виждаме елементи на противоконституционност, тъй като в този закон е дадена възможност на МС да изменя едностранно договора, което противоречи на конституцията, съответно това трябва да минава със санкции на НС”, посочи Иван Иванов. 

А що се отнася до кабинет на малцинството, от БСП казват, че пресечни точки с мандатоносителите имат, важно е в преговорите да не се поставят ултиматуми.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.