Тунизийската брегова охрана е спасила около 20 други от Средиземно море

Петима мигранти от Субсахарска Африка се удавиха, а други петима са в неизвестност, след като лодката им потъна край Тунис на път за Европа, съобщиха властите в събота. Тунизийската брегова охрана е спасила около 20 други от Средиземно море, според Фаузи Масмуди, областен прокурор от пристанищния град Сфакс.

Бус с нелегални мигранти е заловен край Пловдив

Лодките продължават да претърсват водите край Сфакс за още оцелели, добави Масмуди. Части на тунизийското крайбрежие се намират на по-малко от 150 километра от италианския остров Лампедуза, което ги прави предпочитана отправна точка за мигранти, готови да рискуват с опасното морско прекосяване. Над 23 500 мигранти от различни националности са били заловени край Тунис между януари и септември миналата година, според групата за права FTDES, която проследява проблемите с миграцията. Над 500 души са загинали или изчезнали в морето през същия период, се казва в съобщение на групата.

Бреговата охрана е под натиск да спре потока, но няма средства за това, твърдят тунизийските власти. Централния средиземноморски маршрут, който включва и съседна Либия, е най-смъртоносният миграционен път в света. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС