Тя ще се намира в „Горна баня“

Националната детска болница ще е готова най-рано през 2026 година. Това стана ясно днес, след като премиерът Гълъб Донев инспектира бъдещия терен на лечебното заведение, заедно с министрите на здравеопазването и регионалното развитие.

Очаква се до края на годината да бъде изготвен проектът за строеж на многопрофилната болница, а самите дейности по изграждането да започнат в началото на следващата година.

В началото на ноември служебният кабинет обяви обектът за такъв от национално значение, което облекчава административните процедури за строеж.  

„Имаме съдействието на Европейската банка. Предстои ми пътуване в Израел за среща с експерти и посещение в две техни много големи и модерни техни болници, които също ще се включат като експерти. Ще имам и посещение във Великобритания, откъдето имам лична покана по тяхна инициатива, защото са чули, че България строи детска болница, и да направим и там консултацията по повод на анализа”, каза Гълъб Донев.

„Теренът е на изключително подходящо място, далеч от града, в близост до парк и благоприятства развитието на рехабилатиционен център към лечебното заведение. Това е един проект, който е с близо над 40-годишна история. Децата заслужват високотехнологична многопрофилна болница, в която ще има съвременни методи за лечение. Горд съм с това, че само за три месеца служебното правителство имаше решение с избора на терен за строителство. Това решение е дойде благодарение на взаимодействието на МЗ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община", каза още Донев по време на инспекцията.       

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.