Какви ще са санкциите и ще се отнемат ли по-лесно книжки на шофьори?

МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите. Какви ще са санкциите и ще се отнемат ли по-лесно книжките на нарушителите? В ефира на "Здравей, България" темата коментираха бившият началник на “Пътна полиция” Тенчо Тенев, Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики и Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилите. 

“Първото нещо, което се цели, е въвеждането на системност - т.е. при извършване на системно нарушение глобите да стават повече. Трябва да се въведе и ясен праг на глобата за дадено нарушение, а при системност тя да се вдига”, обясни Русинова. 

В новия проектозакон е заложено още и понятието “средна скорост”, посочи още Русинова. 

Според Тенчо Тенев отнемането на повече контролни точки и по-солените глоби ще имат ефект. Той даде пример с това, че ако шофьор кара в аварийната лента, ще му бъдат отнети 10 точки. При четири подобни нарушения книжката му ще бъде отнета. 

“Отнемане на точките е много добро предложение. Така, веднъж в рамките на една календарна година, може да преминете допълнително теоретично обучение, след което ви връщат 13 точки”, поясни Красимир Георгиев.

Предстои проектозаконът да мине обществено обсъждане.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.