"Жабозила" тежи цели 2,7 килограма

Австралийските рейнджъри се натъкнаха на рекордно голяма гигантска жаба дълбоко в тропическа гора на северния щат Куинсланд.

Наречена „Жабозила“, тръстиковата жаба е била забелязана от парковия рейнджър Кайли Грей по време на рутинен патрул в националния парк Конуей. Грей и нейните колеги претеглили жабата и установили, че тежи цели  2,7 килограма. Световният рекорд на "Гинес" за най-голямата крастава жаба е регистриран през 1991 г. с 2,65 килограма, поставен от домашна жаба в Швеция.

УМИЛИТЕЛНИ КАДРИ: 13 бебета панди с дебют пред публика (ВИДЕО)

Колегата на Грей - старши рейнджър на парка Бари Нолан, каза, че животното е било евтаназирано, като част от борбата за премахване на инвазивния вид в Австралия.

Тръстиковите жаби са въведени за първи път в Австралия през 1935 г. за контрол на тръстиковите бръмбари и други вредители, но вместо това са довели до неблагоприятния ефект от експлозия на популацията на тръстиковите жаби.

В британски зоопарк се роди изключително рядък вид шимпанзе (ВИДЕО)

„Женската тръстикова жаба би могла да снесе до 35 000 яйца. Така че способността им да се възпроизвеждат е доста зашеметяваща“, каза Нолан.

Като се има предвид рядкостта на находката, тялото на "Жабозила" е дарено на музея в Куинсланд за по-нататъшни изследвания.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.