Българското свинско стига за едва 30-40% от потреблението у нас

Некачествено свинско месо от Западна Европа залива пазара у нас. За това предупреждават български производители. Заради недостиг на българско свинско месо, почти всички колбаси по витрините са внос, а качеството на суровината било по-ниско от това на българското. В същото време, цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре.

Земеделската реколта - под въпрос заради меката и безснежна зима в Европа

Българското свинско стига за едва 30-40% от потреблението у нас и се използва основно за прясна консумация. В преработката при производството на колбаси се влага предимно суровина от Испания, Франция, Дания, Германия и Белгия.

Според свиневъди у нас обаче качеството на вносното месо е по-ниско. В същото време и свиневъди, и преработватели отчитат драстично по-високи разходи – както за производството на месо, така и за направата на колбаси.

Колко повече ще плащаме за мезета и пържоли и какво е качеството на месото - гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.