Стойността на отпуснатата хуманитарна помощ достига 6,5 млн. евро

Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна подкрепа за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, съобщи ЕК. Отбелязва се, че стойността на отпуснатата хуманитарна помощ достига 6,5 милиона евро и е сред най-мащабните действия по европейския механизъм за гражданска защита, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Утре еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич ще посети засегнатите райони в Турция, се посочва в съобщението. ЕК допълва, че след като в понеделник е получила първата молба за съдействие от Турция, вече е осигурила три милиона евро спешна помощ. ЕС е изпратил на място 31 екипа с над 1500 спасители, както и пет лекарски екипа. 

Германия, Литва и Словения са предложили да осигурят одеяла, палатки и печки, след като Анкара отправи ново искане за допълнително съдействие, добавя комисията.

ЕК пояснява, че отговорът на полученото днес от Дамаск искане за съдействие от ЕС се съгласува с ООН. Първоначално комисията отпусна 3,5 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Сирия за осигуряване на достъп до подслон и вода, за търсене и спасяване на пострадали.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Николай Желязков, БТА