Изпълнява се решението на Народното събрание за оръжия за Украйна, увери Маринов

Някои от политическите партии изразиха остра реакция след изявлението на президента Румен Радев в Брюксел, че служебното правителство е изпълнило поставената задача от парламента да се предостави въоръжение на Украйна като заяви: „Надявам се че правителството ще прояви разум за в бъдеще това да не се случва, това е кръвопролитна война все по рядко чуваме гласове за мир". 

Така част от партиите го разтълкуваха като отказ за изпълнение на решение на Народното събрание. Други подкрепиха държавния глава за водената политика.

Позицията на президента Румен Радев в Брюксел мълниеносно предизвика вълна от реакции. От „Продължаваме промяната” и „Демократична България” излязоха с остри критики. Първо заради изказването за помощта за Украйна.

ПП: Радев да спазва решенията на НС, токът и АЕЦ-ът няма да спрат и без руско гориво

Даниел Лорер изтъкна, че българският парламент взе много ясно решение по отношение на коалиционната формула на Украйна. „Тя трябва да се осъществи нееднократно, а да продължава, както е решил парламента. Не разбираме какво президента не разбира за да го квалифицира като грешка”, каза Лорер.

Според Ивайло Мирчев очевидно е, че президентът Радев по някаква причина се противопоставя на всичко това. „Нас от ДБ това много ни притеснява”, каза Мирчев. Критика предизвика и заявената позиция на държавния глава, че страната ни няма да подкрепи ядрени санкции срещу Русия. „Притеснително е, че президентът Радев се опитва по този начин да вкара клин в колелото на ЕС, защото България в момента не е зависимо от руското ядрено гориво”, каза той.

Припомняме, според председателя на Агенцията за ядрено регулиране: „Ядрени санкции срещу Русия може да струват скъпо на България”.

Шефът на АЯР: Ядрени санкции срещу Русия може да струват скъпо на България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Румен Радев ни постави в позиция на изолация в ЕС и това ще има дългосрочни отражения върху нашата страна. Борисов беше категоричен, че партията му подкрепя евентуални нови санкции срещу Русия, но върна всички обвинения към „Демократична България” и „Продължаваме промяната”, заради липсата на редовен кабинет.

„Радев си обяви, че Крим е руски, следва си тази политика. Виновниците не са в президентството, виновниците са пред президенството”, каза той, визирайки протестите пред сградата на институцията, възникнали след като прокуратурата нахлу в президентската администрация.

„И искам да ги питам, когато обявяват протест днес искат ли и аз да отида и да вдигна един юмрук там, както те направиха в деня, в който нашето правителство вкарахме България в Европейския банков съюз и чаклнята на еврозоната. Две години нищо…”, каза Борисов.

"Възраждане" и БСП застанаха категорично зад позицията на държавния глава, като дори я обявиха за закъсняла. „Решението за вето е силно държавническо решение, което няма как ние от Възраждане да не подкрепим, защото бих казал, че е крайно закъсняло”, каза Костадин Костадинов.
Според него само това е начинът да спрем безумието, което продължава вече една година, откакто започна тази война.

Георги Гьоков от БСП каза, че те са твърдо против военна помощ за Украйна. Защото сме за мирно разрешаване на въпросите и президента най-после започна да защитава интересите на България

Александър Маринов: Служебното правителство не мечтае да остане дълго на мястото си

За NOVA бившият съветник на президента Александър Маринов заяви, че решението на Народното събрание се изпълнява.
„България дава знак, че войната трябва да бъде преустановена и да се преговаря”, каза председателят на Стратегическия съвет при президента.

По думите му в Украйна е необходимо прекратяване на бойните действия и започване на преговори, а не ново въоръжаване.

След изявлението бяха организирани два протеста, които тръгнаха от социалните мрежи. Те се обединиха пред президентството. Единият е на Боец, а вторият - на Инициатива „Бъдеще с памет”. Обвинението към държавния глава е, че e: „защитник на Кремъл” и настояват да остане вън от властта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook