Общият им брой става 60

Още десет професии влизат в Списъка на защитените от държавата специалности от професии за 2023/2024 учебна година, съобщиха от Министерството на образованието. С тях защитените от държавата специалности стават общо 60.

Седем от тях са от професионално направление „Строителство“ - „Строително дърводелство“, „Строително тенекеджийство“, „Вътрешни облицовки“, „Покриви“, „Метални конструкции“, „Сухо строителство“ и „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“. Останалите три нови защитени специалности са „Класически инструменти“ за професия „Лютиер“ от професионално направление „Приложни изкуства и занаяти“, „Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия“ от професионално направление „Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи“ и „Управление на радиоактивни отпадъци“ от професионално направление „Електротехника и енергетика“.

От МОН предлагат още 9 специалности да станат защитени от държавата

Това са специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици. От списъка се изважда една специалност - „Дограма и стъклопоставяне“, тъй като вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак.

От ведомството актуализираха с шест нови занаята и Списъка със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2023/2024 година.

Две специалности са от професионално направление „Горско стопанство“ - „Дърводобив“ и „Механизация на горското стопанство“. Други две са от професионално направление „Строителство“ - „Основни и довършителни работи“ и „Строителство и архитектура“, а останалите са „Програмно осигуряване“ от професионално направление „Компютърни науки“ и „Логистика на товари и услуги“ от професионално направление „Транспортни услуги“.

Така специалностите с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда стават общо 84. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най- малко 12 ученици.

„Учениците в защитени специалности получават стипендии, както и тези от специалности с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда”, заяви Ваня Тивидошева, директор на дирекция Професионално образование и обучение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook