„Ние дължим толкова много на Христо Грозев”, каза режисьорът на филма

„Навални” с Христо Грозев спечели „Оскар” в категория „Документален филм”.

„Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, каза режисьорът на филма Даниел Роър.

Снимка: gettyimages

Той благодари за куража и на семейството на руския опозиционер Алексей Навални. 

„Благодаря на всички! Съпругът ми е в затвора, просто защото е казал истината, защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди силен, любов моя!”, каза съпругата на Навални - Юлия.

Снимка: gettyimages

Във Facebook Теодор Ушев написа, че моментът е исторически, защото за първи път българин печели „Оскар”. 

Документалният филм „Навални” проследява разкритията, които българският разследващ журналист прави, след като Алексей Навални е отровен през 2020 г. 

Самият Христо Грозев застана пред камерата на NOVA в Лос Анджелис. Той разказа за страха и опасността, които са съпътствали работата му.

"Оценявам, че има много сериозна опасност за живота ми и безопасността ми, но субективно чувство на страх нямам. Така че по-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа по-дълго да правя това, което правя", заяви Грозев.

Той каза, че разследването по случая на Навални не се е появило случайно, а е следствие на няколко други, включително и отравянето с Новичок на Сергей Скпирал във Великобритания.

"Трудно беше снимането в пълна тайна, защото трябваше да се борим с постоянно следене и опити за дезинформация от страна на Кремъл. Имаше хора, шпиони, техни така наречени журналисти, които снимаха нас отдалеч и се опитаха да представят снимането на филма като тайна операция на ЦРУ", разказа още разследващият ни журналист.

След спечелването на "Оскара", последва и реакция на Кремъл.

"Въпреки че не съм го гледал, смея да предположа, че има определени елементи на политизиране на темата. Холивуд не се срамува да политизира работата си. Не мога да говоря за кинематографичната стойност на филма, защото не съм запознат с него", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В спечелилия "Оскар" филм, Навални приписва отговорността за отравянето си на екип от агенти на руската Федерална служба за сигурност. Москва отрича, че е опитвала да го убие. 

Репортер: Станислава Айви

ВСИЧКО ЗА НАГРАДИТЕ „ОСКАР” ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.