Позиции по темата сблъскаха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане”, БСП и „Български възход”

Пореден предизборен дебат се проведе в ефира на „Здравей, България”. Кандидатите за власт коментираха темата за външната политика на България. Позиции сблъскаха Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, Ангел Георгиев  от „Възраждане”, Борислав Гуцанов от „БСП за България” и Румен Йончев от "Български възход".

„Ясно е, че след поредната предизборна кампания при съставянето на ново НС  партиите трябва да съставят един стабилен кабинет. Едно стабилно правителство, което да извади България не само от кризите, но и да стабилизира страната и стоенето ѝ във външнополитически план. Ние в момента не присъстваме активно в НАТО, в Съвета на ЕС – губим позиции и възможности, включително за модернизация на Българската армия. Не правим достатъчно, за да помогнем усилията на Украйна да възстанови териториалната си цялост. Единственото нещо, което може да стабилизира ситуацията е редовно правителство. Пред нас стоят много ясни задачи – влизане в еврозоната и влизане в Шенген”, заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

„Безспорно е, че България не стои между НАТО и ЕС от една страна и от друга страна Русия. България е и трябва да бъде интегрална част и от НАТО, и от ЕС. Защото това не е формален цивилизационен избор, който сме направили преди повече от две десетилетия. Това е избор, който българските граждани правят всеки ден. Дали в търсене на по-добра реализация, в търсене на по-качествен живот или образование отиват в страни от ЕС – това са ежедневни избори, които българите правят, а това показва и къде е интересът на България , а именно НАТО и ЕС”, подчерта Никола Минчев от „Продължаваме Промяната - Демократична България”.

„Инцидентът с американския дрон показва, че реално войната и конфликтът не е между Украйна и Русия. Това не е местен конфликт. Това е планетарен конфликт, който се води между Русия от една страна и НАТО от друга. Трябва да отбележим изключително вредната за България от евроатлантическите формации, които ни въвлякоха в този конфликт. Позицията на „Възраждане” е ненамеса в конфликта, неутралитет и това да не заставаме на ничия страна и чрез всички дипломатически лостове да помогнем конфликтът да бъде потушен възможно най-скоро.  България следва да е мост между Русия и останалата част на света. Изпуснахме шанс в това направление, от който се възползва Турция, която стана посредник”, категоричен е Ангел Георгиев  от „Възраждане”.

„Не виждам никаква разлика в политиката, което се води от политическа партия ГЕРБ и колегите от ПП-ДБ. Няма разлика в техните политики. Те гласуваха заедно за предоставяне на военна помощ за Украйна. Гласуваха за втората ескадрила самолети, при положение че първата не е дошла, и ангажираха страната ни да плати 4,7 милиарда за нещо, което го няма на практика. Гласуваха за неясни доставки на ядрено гориво.  Тоест явно техните разминавания са на някакво друго по-битово ниво. Едните обвиняват, че се краде от асфалта – нещо, което за всички е ясно. ГЕРБ пък обвинява ПП за всички сделки за газта и посредниците помежду им, което също не е тайна за никого. Така че единствената мъдра партия е БСП, която е алтернатива на това, което виждаме като управление през последните месеци. Което е опасно за България”, посочи е Борислав Гуцанов от „БСП за България”.

„България е част от НАТО и Ес и скоро ще станат 20 години от постигането на тези национални цели. Но всъщност не си даваме сметка, че тези членства са изпразнени от съдържание. Те не са изпълнени с онзи смисъл, който по презумпция се влага в тях. През последните 20 години нашите политици не направиха нищо за постигане на националните цели, които последваха от тези членства”, изтъкна Румен Йончев от "Български възход".

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook