"Подобна мярка ще се окаже пагубна за малките търговци", подчерта изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия

Въвеждането на таван на надценката на цените на някои основни стоки би увредило конкуренцията между търговците в страната. От тази гледна точка търговците няма как да участват в подобни разговори с държавата, защото това би било нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Освен това трябва да се направи оценка на това какъв ефект би се постигнал с подобна мярка и какви биха били вредите от нея. Това заяви в студиото на „Здравей, България” изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов.

 По думите му от предложението да се наложи 10-процентен таван на надценката не става ясно за кого ще важи той – само за големите търговски вериги или за всички търговци. „Ако приемем, че големите търговски вериги ще могат да понесат с известни ликвидни затруднения ще могат да се справят с тази мярка, то малките магазини ще бъдат изправени пред сериозен финансов удар”.

Той обясни, че въведената във Франция система, която се дава за пример през последните седмици - е различна. При нея търговците се включват доброволно в инициативата за фиксирани цени на определен продукти. "Това сега го има и при нас. Всички търговци правят намаления", категоричен е Вълканов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.