По-малко от 50% от тях участват в изборите

Изборите вече чукат на вратата. У нас, съвсем законно, съществуват 129 политически формации. Няма ограничения за какъв тип вот ще се регистрира партията. 

Всеки българин с избирателни права може да събере 50 съмишленици, с които да учредят Инициативен комитет, който стои в основата на партията им, разказва експертът по конституционно право Симона Велева. Учредителната декларация трябва да се публикува в най-малко един ежедневник, а в следващите три месеца - да се проведе учредителното събрание.

„На него вече трябва да приемете своето име, ръководни и контролни органи. Може би, една от най-трудните задачи, е да съберете най-малко 2500 членове, които да дадат своите лични данни и с всички тези документи да отидете в Софийски градски съд”, обясни експертът.

Пред Темида се представят лого, устав, ръководен състав на бъдещата партия. Има и уловки.

„Политическата партия не може да съдържа в своите символи знамето, герба на държавата, наименования или символи, които са против общочовешки ценности”, поясни Велева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.