Той бе създаден от местни българи преди три години

Македонските власти заличиха от Централния регистър българския клуб "Иван (Ванче) Михайлов" в Битоля, съобщи БГНЕС.

Това е в резултат на промяната със задна дата на Закона за сдруженията и фондациите. Според текста на закона от клуба са имали 3 месеца, за да сменят името си. Като причина за закриването се посочва решение на Министерството на правосъдието от 17 март.

Восъчната фигура на Иван (Ванче) Михайлов в неговия музей в Щип

Според властите в съседката ни, името Иван Михайлов е свързано с фашистка идеология. В същото време има музей на Иван (Ванче) Михайлов в Щип. Българският клуб е създаден от местните македонски българи преди три години. 

Музеят на Иван Михайлов в Щип

Българският клуб е създаден от местните македонски българи преди три години. На официалното откриване през април 2022 г. присъства тогавашният премиер Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и тогавашният дипломат №1 и сегашен зам.-министър на отбраната Теодора Генчовска.

Опожарената врата на клуб "Ванче Михайлов" в Битоля. 

Само месец след това клубът бе опожарен, а виновникът – певецът Ламбе Алабаковски, се размина с условна присъда. През последните две години в РСМ се води груба антибългарска и антиевропейска пропаганда, на която нито властите, нито опозицията се противопоставят.

На Facebook страницата на сдруженито от преди ден има следната снимка: 

Припомняме, на 19-и януари в Охрид жестоко бе пребит секретарят на местното българско сдружение Християн Пендиков. 

В РС Македония оспорват името на Иван (Ванче) Михайлов

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook