Това научи NOVA

Фалшиви сигнали за бомби в училища вдигнаха службите у нас на крак. Стотици ученици в София, Варна и Бургас бяха евакуирани заради заплашителни имейли. 

СНИМКИ ОТ УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ВИЖТЕ ТУК

Общо 64 училища в тези три града получиха анонимни сигнали. Имейлът, разпратен до директорите, е с един и същи текст, който гласи следното:

 

 

След заплахата учителите започват да извеждат учениците от класните стаи. В 119-о училище в коридорите влиза полиция, а родителите са извикани, за да приберат децата си още следобед.

„Възможно най-бързо дойдохме, като цяло ситуацията е под контрол”, коментира родителят Надя.

„Предполагам, че някой се опитва да се отърве от класно, контролно или каквото и да е било друго изпитване”, смята друг родител.

Според директора на учебното заведение Диян Стаматов подобни шеги са изключително опасни.

Междувременно в столичното 51-о училище се налага персоналът да извърши проверката, въпреки че пристига екип на МВР. „Тези полицаи не бяха оторизирани да правят оглед”, поясни директорът Асен Александров.

В Бургас ситуацията е сходна. Взети са превантивни мерки. „Решихме да затворим сградата и да евакуираме децата”, заяви директорът на „Климент Охридски” Женя Железова.

Бомба не беше открита в нито едно училище. С експерта по киберсигуност Любомир Тулев. проверяваме имейла, който е използван за заплахата. „Създаден е скоро, буквално вчера”, каза Тулев.

В съобщението е посочена и група в чат приложението Telegram. В него са публикувани снимки на оръжия и още заплахи.  

„Стигайки до долу, виждаме, че въпросният човек отправя заплахи, че ще бъдат взривени всички училища в Северна Македония, Гърция и други европейски държави, включително Русия”, каза още Тулев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook