Възкресението припомня, че за да постигнеш нещо, трябва да си готов да приеме страдание заради другите, смята той

Иисус не е само духовен, но и политически водач. Празнуваме Възкресение, за да си припомним, че човек, за да постигне нещо, трябва да е готов да приеме страдание заради другите. Ако не сте склонни да жертвате нещо за другите, а искате само да извлечете полза, тогава нещата не вървят. Всеки, който търси да обичат него, не може да бъде водач, защото ще има и такива, които не го обичат. Обичайте се помежду си, жертвата на Бог трябва да бъде пример за саможертва. Това каза за "Твоят ден" епископ Тихон. 

По думите му църквата трябва да се намесва в общественополитическия живот. "Трябва да се интересуваме от стремежите на хората и да ги насочваме към това, което считаме за правилно. Когато човек стигне до задънена улица, трябва да се върне назад до момента, в който е сбъркал, за да тръгне наново по нов път. Това наричам промяна. Ние сами в себе си трябва да променим онова, което сме очаквали и начинът, по който искаме да изпълним целта си", сподели той.

Епископ Тихон: Не знам как хората искат да празнуват Великден като се мразят един друг

Според него този, когото са очаквали евреите като спасител от тежкото робство на римляните, когото са очаквали заради обещанията му от векове от пророците, бива разпънат на кръст. "Спасителят е екзекутиран с най-позорното за онова време смъртно наказание, като кулминация на голямото разочарование на хората тогава, но също и една огромна жертва. За да покаже, че е слязъл от небето , за да покаже, че е един от нас и е готов да понесе най-страшното наказание", посочи епископът. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.